Chen TaijiquanChen Tai Chi – Chen Taijiquan

I vesten er Taijiquan viden kjent som gamle kinesiske helseøvelser. Alle har vel sett bilder eller film av eldre kinesiske mennesker som gjør langsomme bevegelser i en park. Bevegelsene ser flotte ut – myke og behagelige, og dette er det vanlige bildet av Taijiquan. Det er ingen tvil om at Taijiquan er bra for helsen, da fokuset er på å bevege seg så avslappet som mulig med god holdning. Når man følger disse prinsippene vil energien begynne å flyte naturlig rundt i kroppen. Millioner av mennesker dyrker i dag Taijiquan for dens helsebringende egenskaper.  Men hvis du går tilbake i historien vil du finne at Taijiquan faktisk hadde en helt annen opprinnelse og er skapt som et middel for selvforsvar. Formene består av sekvenser av bevegelser og hver bevegelse har applikasjoner som brukes i selvforsvar. Partnerøvelsen Tui Shou (push hands) er en viktig del av treningen. Dette for å kunne ta i bruk selvforsvarsteknikkene som man lærer i formene. Taijiquan betyr bokstavelig Yin/Yang Fist (knyttneve). Chen Taijiquan involverer både ekstern og intern trening. Med ekstern trening mener man muskler, skjelett, sener og ledd. Med intern trening mener man å bygge opp sin Qi (vitale energi).

ChenPageCutOutTorArne_Scaled

Historikk

I det 16. århundre bodde det en berømt kriger som het Chen Wang Ting i Kina. Det sies at han beseiret tusen banditter på egen hånd. Etter et innholdsrikt liv som kriger vendte han tilbake til landsbyen for å videreutvikle sine ferdigheter innen kampkunst. Ved å kombinere klassisk kampkunst med Daoistisk filosofi utviklet han fem former for Taijiquan og Pao Chui (Canon Fist), og sies å være skaperen av den originale Taijiquan. I dag har vi fem hovedstiler av Taijiquan; Chen, Yang, Wu, Woo, og Sun.

Stormester Chen Xiao Wang

Mester Tse and Stormester Chen Xiao Wang.

Mester Tse and Stormester Chen Xiao Wang.

Mye av dagens kunnskap om Chen Taijiquan kan tilskrives Stormester Chen Fake. Han hadde ansvar for å videreformidle familiens kampkunst og er legendarisk innen Chen Taijiquan. I 1957 døde Chen Fake, og i dag er stilartens overhode Stormester Chen Xiao Wang, barnebarnet til Chen Fake. Stormester Chen Xiao Wang er 19. generasjons arvtaker og er en av de mest berømte Taiji mestere som lever i dag. Han begynte å studere da han var bare åtte år gammel og hans kunnskap og ferdigheter er bemerkelsesverdige. Mester Michael Tse er en av Chen Xiao Wangs nære elever.

Stormester Michael Tse

I 1982 arbeidet Stormester Michael Tse som politi i Hong Kong. Her møtte han Mr. Fung som ble en nær kollega og venn av ham. Etter hvert viste det seg at Mr. Fung  studerte Chen Taijiquan og selv hadde noen studenter, men han underviste ikke offentlig. På denne tiden studerte Stormester Michael Tse både Wing Chun og Qigong, men han var også nysgjerrig på hva Chen Taijiquan hadde å tilby som kampkunst. Mr. Fung aksepterte ham som student, men etter noen år bestemte Mr. Fung seg for å pensjonere seg og flyttet fra Hong Kong. Stormester Tse flyttet til England i 1988 og startet opp Tse Qigong Centre, men holdt likevel kontakten med alle sine lærere innen de forskjellige stilartene. I 1994 fant Stormaster Tse ut at Stormester Chen Xiao Wang hadde begynt å undervise i Vesten, og han meldte seg på et seminar i Tyskland. Stormester Tse var imponert over hvor sunn, sterk og full av energi Stormesteren var. Etter hvert ble Stormester Tse offisielt akseptert som student av Stormester Chen, og har i dag selv studenter over hele verden.

Torsdager kl. 1800 – 1900

Hva vil du lære på kurs

19 steg
Dette er en grunnleggende form som tar for seg prinsippene i tradisjonell Chen Taijiquan og lærer oss å være avslappet, bevege oss korrekt, og ha en god holdning.

25 steg
Denne formen er noe lengre, og litt mer dynamisk og komplisert en 19 steg formen. Formen henter elementer fra Xinjia (New Frame) og Pao Choi (Canon Fist).

Tui Shou
Dette er partnerøvelser som hjelper deg å utvikle sensitivitet/følsomhet. Selvforsvarsteknikkene som man lærer i formene blir her anvendt i praksis. Gjennom Tui Shou vil du lære å anvende spiral-bevegelsene og hvordan du kan overvinne og bruke motstanderens energi til din fordel.