Stormester Ip Chun’s 90-årsdag – Del 1

En spennende Wing Chun-reise med overveldende bursdagsfester i Foshan og Hong Kong.

I august 2013 reiste vi 20 studenter sammen med Mester Tse til Hong Kong og Kina for å feire Ip Sigongs bursdag. (Sigong betyr lærerens lærer, altså vår ”bestefar” innen Wing Chun) Hver eneste dag var fullpakket med opplevelser. Mye å se og mye å spise. Sightseeing, trening med likesinnede fra kinesiske Wing Chun-skoler, mat, te-smaking, pruting, trening før frokost i parker fulle av folk klokken 6 på morgenen…for å nevne noe. Men det viktigste av alt, og det som for oss var målet med turen denne gangen, var å møte vår Sigong, Stormester Ip Chun, igjen og feire hans 90års dag. Det gjør godt i hjertet å se ham like frisk og glad som sist vi besøkte ham i Januar 2012.

Ankomst Hong Kong

Det første vi gjorde da vi landet i Hong Kong var å spise dessert på flyplassen, mens vi ventet på en gruppe med dansker som kom et par timer etter oss. Mango i forskjellige varianter var en populær dessert i gruppa. Jeg spiste en dessert bestående av risgrøt laget av svart ris, mango og kokosnøttmelk, med en friskpresset juice av vannmelon ved siden av. Det var akkurat det jeg trengte for å føle meg normal igjen etter en lang flytur og jeg følte det tok knekken på litt av jet-laget. Da danskene hadde landet gikk vi i samlet tropp til bussen som skulle ta oss med til hotellet i Hong Kong. Det første vi la merke til da vi gikk ut av flyplassen var den intense varmen og fuktigheten som slo imot oss. Etter innsjekking var det rett ut å spise. Sifu Michael Tse (Sifu betyr lærer) tok oss med til en restaurant i Hong Kong hvor han hadde avtalt å møte familien sin, så vi fikk alle gleden av å hilse på dem. En fin gjeng med folk som var henrykte over å se vår Sifu igjen. Selve restauranten ville vi her i landet kalt for lav standard med hvitgråe vegger og plastduker på bordene. I Kina og Hong Kong er det nettopp på slike steder man finner den aller beste maten. Stilige, poshe steder, kan det være en fordel å holde seg unna. Vi ble servert et herlig måltid og var nesten litt for mette da Sifu plutselig ropte ”Hvem vil ha dessert?”. Responsen på det var omtrent 20 hender i været, for er man ute på tur med Sifu er det bare å henge på uansett hva han foreslår, for man vil ikke risikere å gå glipp av en eneste opplevelse. Så da dro vi videre, hele gruppen samlet, til naborestauranten hvor vi fikk servert nok en favorittdessert, en slags pudding av ingefær-melk. Nam, nam!

Neste dag ventet en lang busstur oss, ut av Hong Kong, over grensen til Kina og videre til Foshan, som er hjembyen til Wing Chun-legenden Ip Man sin hjemby. Ip Man er faren til vår Sigong Ip Chun. Følg med i denne bloggen, det kommer mer om Ip Man i et annet innlegg.

Første dag i Foshan – Te-smaking og pruting

Te-smakingEtter morgentrening i parken og lunsj bestemte vi oss for å dra innom tebutikken hvor vi var i fjor og kjøpe masse te. Jenta bak disken ble helt fra seg av glede da vi kom 20 stykker ruslende inn i butikken. Hun husket oss fra i fjor da vi var 50(!) stykker som ramlet inn hos henne, hvor vi samlet som gruppe smakte, prutet og kjøpte masse te. Hun kjente selvfølgelig også igjen vår fantastiske prute-ekspert som vi hadde med oss. Hun ringte med en gang sjefen, som kom til unnsetning. Sifu’s sønn Anthony gjorde en formidabel jobb med å oversette mellom prute-eksperten og teselgeren. Først fikk alle smake på forskjellige teer. Vi konsentrerte oss om de mest populære teene blant folk i gruppa, Pu-erh, Tieguanyin og Jasmin. Etter flere runder med smaking og deling av smaksopplevelser, ble vi enige om hvilke teer vi ønsket å kjøpe og vi noterte ned hvor mye te hver av oss ønsket, så startet prutingen. Denne gangen tok hele seansen kanskje to-tre timer. Vi fikk også prutet ned prisen på litt forskjellig te-utstyr, da det viste seg at butikken snart skulle flytte inn i større lokaler et litt annet sted i Foshan. Vi passet på å få adressen til det nye stedet.

Den store bursdagsfesten i Foshan – Ip Chun 90 år

Gruppebilde med Ip Sigong og SitaiBursdagen i Foshan var en av to store fester, som var stelt i stand av studenter fra Ip Chun Wing Chun association i Hong Kong. Festen foregikk i Ip Sigongs hjemby, Loucun/Foshan og var et gigantisk arrangement. Over 1000 gjester fra hele verden kom for å feire og hylle denne verdensberømte stormesteren. Sigong ønsket alle velkommen og holdt en tale på kinesisk som de fleste av oss ikke skjønte noen ting av, men det var uansett fantastisk å høre den kraftfulle stemmen til denne kloke 90-åringen, noe som gikk rett inn hos oss. Det føltes som han brakte fram et viktig budskap til oss alle og motiverte oss til å jobbe hardt for å bringe Wing Chun tradisjonen videre. Vi var første gruppe som ble ropt opp til å ta bilde med Sigong og Sitai, noe som i kinesisk kultur er en stor ære.

Det var mye underholdning og ting som skjedde hele tiden. Vi satt langt fram og ikke så langt fra Ip Sigongs bord, så vi hadde god utsikt til alt som skjedde. På scenen satt et orkester med forskjellige kinesiske instrumenter. På et tidspunkt var det en utkledd skikkelse som raste rundt i rommet og skiftet farge på ansiktet flere ganger. Det var en voldsom energi i lokalet, som fikk pulsen til å øke, det var spennende samtidig som enkelte av oss ikke helt skjønte hva som foregikk. Senere fikk vi vite at dette var en retning av kinesisk opera, hvor utøveren har flere masker i forskjellige farger på hodet. Hver gang han skifter farge drar han ned en maske, og dette skjer så raskt at man ikke klarer å se at han gjør det. De forskjellige fargene uttrykker blant annet glede, sinne og tristhet.

Kinesisk OperaStørstedelen av underholdningen var kinesisk opera fremført av to kvinner. De fremførte et stykke fra den kinesiske klassikeren Three Kingdoms, som forteller historier fra ”De Tre Rikers Tid” i Kina (ca år200-280 f.Kr), med stor innlevelse og meget kraftfulle stemmer, kanskje litt i kraftigste laget for enkelte som måtte holde seg for ørene for å unngå å bli hørselsskadet, men det var uten tvil en flott opplevelse. Disse to kvinnene var vanvittig gode skuespillere. Jeg har aldri sett noen klare å se så sint og forbannet ut før!

Etter underholdningen var det tid for mat… mye mat, nærmere bestemt 12 eller 13 retter. Her fikk vi nok en gang bekreftet det vi allerede vet, at kineserene er eksperter på å arrangere stort. Tenk å være ansvarlig for å lage mat til over 1000 gjester! Det var en fantastisk aften og Kinesisk Operavi var fullstappet av både mat og inntrykk da vi dro tilbake til hotellet.

Fortsettelse følger, så gå ikke glipp av den…