Stormester Ip Chun’s 90-årsdag – Del 2

Etter en fantastisk 90-årsfest i Loucun i Kina, hadde vi enda noen dager på oss til å oppleve Foshan før vi reiste tilbake til Hong Kong.

Morgentrening i parken

Hvor mange står opp før klokken 6 på morgenen for å trene? …ikke mange sier du?  Vi gjorde det og mange av oss hadde vel ikke forventet at DET skulle bli en stor opplevelse. Da vi ankom parken i 6 tiden på morgenen, var det allerede fullt av folk som trente tradisjonelle kinesiske former som Tai Chi, Qigong og forskjellige kampkunster, danset, spilte spill, tok sangtimer, trente aerobic og alt mulig. Og for en atmosfære og energi! Folk kommer ikke bare for å trene, men for å møte venner og være sosial. Folk er lykkelige og har det morsomt sammen…klokka 6 på  morgenen. Der var masse positiv energi, og vi følte oss veldig velkomne. Vi var ikke bare en gruppe turister, men en del av ”gjengen”. Etter morgentreningen stakk vi innom en tilfeldig restaurant for å få i oss frokost. Vi spiste Congee som er en suppe kokt på ris med forskjellige godsaker i, alt etter eget ønske. Jeg spiste en fantastisk kylling-congee, som var helt perfekt etter trening.

Tempel og Museum

IMG_1592skalertIMG_1568skalertEtter en kort liten hvil på hotellet, dro vi til Zumiao Ancestral Temple. Der var det flere forskjellige utstillinger, men for oss var den mest interessante selvfølgelig ”Ip Man Tong” som hyller Stormester Ip Man’s liv og kampkunstferdigheter. (Ip Man var faren til Ip Chun som vi feiret 90-årsdagen til.). Vi fikk også oppleve Løvedans som er en tradisjonell kinesisk dans med to akrobater i et løvekostyme, som ofte gjennomfører spektakulære stunts. Løven symboliserer styrke, mot og visdom og IMG_1219skalertbringer beskyttelse og god helse til landsbyen og dens innbyggere. Senere på dagen dro vi til Ip Man Memorial, museet som ble åpnet sist vi var her i 2012. Det ligger i Loucun som var Ip Man sin hjemby. Her møtte vi Stormester Ip Chun igjen, samt folk fra en annen Wing Chun skole, og vi fikk gjøre litt Chi Sau med dem (Chi Sau er en slags partnertrening). Det var et tv-team tilstede som gjorde intervjuer med Sigong Ip Chun i anledning hans 90-årsdag. De intervjuet også Sifu Michael Tse samt et par av våre kung fu brødre og søstre.  Til slutt filmet de en seanse med Sifu og Sigong sammen, hvor de forklarte enkelte prinsipper innen Wing Chun og demonstrerte Chi Sau. Se videosnutt fra dette, følg link nederst i artikkelen.

Guan Yin statue

IMG_1696skalertDet var satt av en dag til å besøke en statue av Guan Yin. I Kina er Buddhisme veldig utbredt og det finnes utallige templer og statuer av de forskjellige Bodhisattvaene. Opprinnelig var Buddhismen ingen religion, men et utdanningssystem, og Buddha var ingen gud, men et opplyst menneske. Statuene er av bodhisattvaer og ikke av guder og gudinner, selv om de ofte blir kalt det. Statuene av bodhisattvaene symboliserer en rekke gode egenskaper i mennesket, og de fungerer som en påminnelse og rettledning for buddhistene. I templene kan man vise sin respekt for bodhisattvaer og sine forfedre. Tempelet vi besøkte var dedikert til Guan Yin som er ”gudinnen” for medfølelse (engelsk; compassion).

Bursdagen i Hong Kong

Feiringen i Mongkok i Hong Kong var litt mindre enn i Kina. Restauranten var mindre, men maten var enda bedre. Her var det 500 gjester både fra Hong Kong og hele verden og det ble servert et nydelig 13-retters (du leste riktig…tretten-retters) festmåltid. Det ble holdt taler og tatt masse bilder, og vi ble på nytt som første gruppe ut, invitert opp på scenen for å ta bilde sammen med Sigong Ip Chun. Sifu Michael Tse var veldig glad for å treffe igjen mange av sine Wing Chun-brødre som han vokste opp og trente sammen med. Og vi fikk treffe igjen flere av mat2matde trivelige folkene vi møtte i Ip Sigong sine klasser. Nok en herlig kveld, og vi var stappmette da vi gikk tilbake til hotellet. Det var ingen som ytret ønske om å gå innom et sted for å spise mango- eller ingefærmelk dessert.

Chi Sau i Ip Sigong sine klasser

Mens vi var i Hong Kong deltok vi på så mange av Ip Sigong’s klasser som mulig. På grunn av den

Sifu:Sigong

Sigong Ip Chun og Sifu Michael Tse
på Sigong sin skole i Mong Kok, Hong Kong

store bursdagsfeiringen var det mye folk i klassene og vi fikk den unike muligheten til å gjøre Chi Sau med mange nye folk.  Tse Sifu sier at hvis du vil bli god i Wing Chun må du gjøre masse Chi Sau. Man må gjøre Chi Sau med minst 500 personer for å bli god, men 1000 personer er så klart bedre. Samtidig må man også hele tiden tenke på hva som fungerer/ikke fungerer og hvorfor. Man må forstå prinsippene og være i stand til å ta dem i bruk. Vi utnyttet muligheten til Chi Sau med nye folk maksimalt. Lokalet var helt tettpakket med folk, noe som gjorde det ekstra utfordrende, fordi man blir litt begrenset i fotarbeidet, men det var en ypperlig mulighet til å trene på liten plass. Vi fikk mange gode opplevelser og utfordringer å lære av. Sigong og Sifu satt ved bordet i hjørnet av lokalet og betraktet det hele med fornøyde smil mens de pratet om løst og fast, og sikkert mye om Wing Chun.

Nok en uforglemmelig tur til Hong Kong og Kina var plutselig ved veis ende, og som ved alle opplevelsesturer satt vi på flyet hjem med mange nye inntrykk som skulle fordøyes og tas lærdom av, og veldig takknemlig for denne store muligheten. Stor takk rettes til Sifu og Simo for fantastisk planlegging og gjennomføring.

Skrevet av Nina Iversen Øigård

Se videoer:

– Chi Sau i Ip Sigong’s klasse i Mong Kok og Løvedans i Foshan. Klikk her.

– Tse Sifu og Ip Sigong Chi Sau (ca 3:40 ut i filmen. Mer chi sau på 7:10). Klikk her.

Bla nedover for å se flere bilderIMG_1776skalert

IMG_2054skalert

Mikes 2012 China Visit 1377skalertIMG_1307skalertIMG_1682 - versjon 2skalertIMG_1375skalert

Hong Kong Lysshow

Hong Kong Lysshow